Marraskuu

Ehkä vähän vähemmän juttua kuin aikaisemmin. Katsotaanpas...

2.11. perjantai
Itävallassa pitää tehdä jonkinlainen virallinen ilmoittautuminen neljän kuukauden sisälle siitä, että on tullut tänne. Koska eilen oli pyhäinpäivä ja täällä oikeasti vapaapäivä, tänään oli päiväkodilla vähemmän lapsia ja sen takia miulla vapaata. Eli aika täydellinen päivä hoitaa ilmoittautuminen.
Meidän koordinoiva järjestö oli mukavasti kertonut etukäteen, mitä kaikkia papereita tarvitaan, sekä että tämä saattaisi kestää aika kauan. Jopa neljä tuntia. Niinpä päätettiin mennä sinne puoli tuntia aikaisemmin, kuin paikka edes aukeaisi. No, siellä oli jo silloin puoli kahdeksalta aika paljon porukkaa jonottamassa. Kiva. Lopulta jouduttiin jonottamaan vain puolitoista tuntia ennen kuin päästiin sisälle ja yhdeksältä koko juttu oli hoidettu. Aika hyvin.

11.11. sunnuntai
Jo silloin ensimmäisenä maanantaina kaupunkikierroksella opastyyppi kertoi meille, että Augustiinilaiskirkossa soitettiin parempaa musiikkia kuin normaalisti kirkoissa ja siitä asti meidän on ollut tarkoitus mennä sinne joku sunnuntai. Niinpä tänään sitten raahauduttiin paikalle. Se on jännä kirkko Hoffburgin alueella, koska ulkoapäin ei välttämättä edes tajuaisi, että siinä on kirkko.
Sisältä päin näyttää kyllä ihan kirkolta
Oltiin hyvissä ajoin paikalla, mikä oli hyvä, koska aika monet joutuivat seisomaan. Oli ihan kiinnostavaa käydä katollisessa messussa. Aika samanlainen kuin luterilainen. Lisänä vain oli jokin savujuttu (suitsuke?) sekä että ohjelmaan kuului, että ihmiset kättelivät ympärillä olevia ihmisiä. Kuulin myös, että katolliset eivät saa mennä ehtoolliselle elleivät ole käyneet tunnustamassa. Jännää.

14.11. keskiviikko
Sunnuntaina oli pyhän Martin päivä ja sitä juhlitaan täällä järjestämällä esimerkiksi päiväkodeissa lyhtyjuhlia (Laternenfest). Tänä iltana yhdellä meidän päiväkodin ryhmistä oli juhlat ja pääsin näkemään, mitä siellä tapahtui.
Ensiksi kokoonnuttiin päiväkotiin, jossa laulettiin muutamia juhlaan liittyviä lauluja. Lapset olivat jopa tehneet pienen teatteri esityksen pyhän Martin legendasta. Myöhemmin yksi päiväkodin työntekijöistä selitti miulle, että tarinan mukaan Martti oli tavannut kerjäläisen ja antanut tälle puolikkaan viitastaan. Myöhemmin kerjäläinen oli osoittautunut Jeesukseksi, mutta tämä osuus tarinasta oli jätetty meillä pois, koska päiväkoti ei ole mitenkään uskonnollinen. Sen sijaan meillä oli tarinassa useampia Martteja. Olisi nimittäin ollut vähän tylsää, jos vain kaksi lasta olisi päässyt osallistumaan. Mukana oli myös jostain kumman syystä  pitsamies. Aika hauskaa.
Seuraavaksi siirryttiin ulos, jossa sytytettiin lyhdyt. Lapset olivat ne itse askarrelleet ja myö oltiin toisen kämppikseni kanssa oltu vähän epäluuloisia olikohan ihan hyvä idea yhdistää kynttilät, paperi ja lapset. Kaikilla lapsilla oli kuitenkin vanhemmat katsomassa perään eikä kukaan sytyttänyt mitään ylimääräistä tuleen, joten meidän huolet olivat olleet ihan turhia. Lyhtyjen kanssa käveltiin lähistön puistoon, jossa oli ruokaa ja lapset saivat leikkiä pimeässä ja aikuiset jutella keskenään. Ihan mukavaa.

17.11. lauantai
Meidän talon pesukone on ollut rikki varmaan kuukauden ja nyt vihdoinkin oli tullut uusi. Kuitenkin kun menin viemään pyykkejä sinne, se ei toiminut niin kuin sen olisi pitänyt. Päätettiin testata asiaa ja päätettiin jäädä pyykitupaan katsomaan, mitä oikein tapahtui. No, pesukone pesi ihan hyvin ensimmäiset 15 minuuttia ja sitten pysähtyi. Kun painettiin starttia, kone lähti taas käyntiin, mutta pysähtyi taas kymmenen minuutin jälkeen. Mukavaa. Kun lopulta koneen olisi pitänyt loppua, vaatteet jäivät aivan litimäriksi. Onneksi meillä on kuivausrumpu. Mutta joo, olisin voinut käyttää päivän johonkin muuhunkin kuin pyykinpesuun.

18.11. sunnuntai
Alun perin meidän koordinoivan järjestön marraskuun aktiviteetin oli tarkoitus olla vierailu Wienin juutalaismuseossa, mutta se ei jostain syystä käynytkään vaan mentiinkin Luonnon historialliseen museoon. Harmi että olin jo käynyt siellä kerran.
Nyt kuitenkin löysin sieltä kiinnostavia yksityiskohtia. Kun käveltiin loputtomalta tuntuvassa kivikokoelmassa, huomio kiinnittyi kyltteihin, jotka kertoivat, mistä kivet ovat peräisin. Maailmassa on muitakin oudon nimisiä paikkoja kuin Lima. Lisäksi kylteissä oli jännää, että niitä ei ilmeisesti vaihdettu kovin usein. Osa kivistä oli peräisin sellaisista paikoista kuin Jugoslavia, Neuvostoliitto ja Zaire. Ja ihan kuin yhdessä olisi väitetty Viipurin kuuluvan Suomeen... Todellakin museo. Mutta lopussa oltiin kaikki sitä mieltä, että siellä oli aivan liikaa nähtävää.
Museon edessä oleva metallinen elefantti. Todellisuudessa näyttää vähemmän pelottavalta

19.11. maanantai
Tänään kun vilkaisin ulos ikkunasta, satoi lunta. Ja sitä on sitten jatkunut koko päivän. Myö yhden tytön kanssa arveltiin, että se on Elsan tekosia.

23.11. perjantai
Täällä niin kuin käsittääkseni muuallakin keski-Euroopassa joulutorit ovat tärkeä osa jouluperinnettä. Ja niitä onkin nyt marraskuun lopussa tupsahtanut hämmästyttävästi vähän kaikkialle. Menin tänään käymään yhdellä näistä, Spittelbergin joulutorilla. Kolme kapeaa kujaan, joiden varrelle oli rakennettu kojuja. Täällä kuulemma oli vähemmän turisteja ja enemmän paikallisia kuin joillain muilla markkinoilla ja siksi ehkä aidompi tunnelma. Tavallisesti ihmiset juovat punssia ja syövät jotain, joten punssille siitä sitten. Täällä on sellainen käytäntö, että samalla kun ostaa juoman ostaa myös kupin, mutta kun/jos palauttaa mukin saa rahat takaisin. Eikä mukia tarvitse palauttaa samaan kojuun, koska torin kaikissa kojuissa käytetään samanlaisia mukeja. Kätevää.

24.11. lauantai
Wienistä Bratislavaan on tunnin junamatka ja sekin maksoi vain jonkun kympin yhteen suuntaan, joten tänään lopultakin päätin vähän matkustella.
Odotukset kaupunkia kohtaan eivät olleet kovinkaan korkealla, olihan se ollut Neuvostoliiton vaikutuksen alla ja kaikkea. Juna-asema ei odotuksia parantanut, mutta kun pääsin keskustaan ja vanhaan kaupunkiin ajattelin, että ehkä täällä voisi viettää yhden päivän. Kapeita mukulakivikatuja ja hienoja vanhoja taloja. Ihan kiva. Sen sijaan slovakialainen ruoka ei tehnyt vaikutusta mitä siitä näin kierrellessäni parilla joulutorilla. Vaikutti aika rasvaiselta, mutta enpä tiedä... Lopulta päädyin vanhaan ja fancyyn kahvilaan lähellä keskusaukiota. Se oli muuten ihan kiva paitsi että kaakao oli niin ällön makeaa, ettei sitä pystynyt juomaan loppuun.
Jäbä pitää vähän taukoa töistä
Vanhastakaupungista kävelymatkan päässä mäellä on Bratislavan valkoinen linna, jonne suunnistin seuraavaksi Google Mapsin avulla. Mäeltä näkyi hienosti koko kaupunki ja Tonava. Ei kovinkaan iso paikka. Sitten menin sisälle, jossa on ilmeisesti jonkinlainen kansallismuseon tapainen juttu. Siellä oli erilaisia näyttelyitä: historiallisia esineitä, erään slovakialaisen taiteilijan töitä, vanhoja mainosjulisteita ynnä muuta. Yhteen linnan torneista pääsi myös nousemaan superjyrkkiä portaita. Ihan käymisen arvoinen paikka.
Linna
Palasin sitten takaisin keskustaan. Löysin tosi kivan kahvilan ja antikvariaatin yhdistelmän (Eleven books & coffee) yhden kapean kadun varrelta. Siellä oli tosi paljon kirjoja englanniksi ja ainakin Wieniin verrattuna mukava hintataso. Muutenkin vanhassa kaupungissa tuntui olevan aika paljon tällaisia kauppoja ja ravintoloita ja muita, jotka eivät vaikuttaneet kovin vanhoilta. Miulle jäikin sellainen vaikutelma, että Bratislavalla taisi mennä ihan hyvin. Ehkä voisin mennä joskus keväällä käymään uudestaan, jos sattuisi olemaan parempi ilma. Tänään nimittäin vähän satoi, mikä oli koko reissun ainoa varjo puoli.

Kommentit